Arkiv

Vegetarisk kost – bra eller dåligt

Hur fungerar en vegetarisk kost? I teorin kan en vegetarisk kost beskrivas som en diet som består helt av livsmedel som härrör från växter och utesluter animaliska produkter. Vissa experter säger att vegetarianism är en förbättring jämfört med den normala kosten och kan även främja hälsa.

Det finns några viktiga saker att förstå om den vegetariska kosten. För det första är det en diet baserad på växtbaserade livsmedel. Djur härleder näringsämnen från växter, men människor konsumerar bara cirka 30% av de kalorier som erhållits från växter. Med andra ord, om du äter bara ”kött” ditt födointag skulle vara mindre än någon som äter mestadels kött, eller mer än någon som äter mestadels vegetabiliska livsmedel. Den viktigaste anledningen att vara vegetarian är att grönsaker innehåller minst tio gånger så mycket viktiga näringsämnen som kött gör.

En annan viktig sak att förstå om den vegetariska kosten är att det är naturligt. Det finns ingen anledning att använda animaliska produkter på något sätt för att skapa en vegetarisk kost. Du hittar nästan ingen användning av djur i tillagningen och du hittar inga animaliska produkter i de faktiska rätter som du äter. Du kan hitta mejeriprodukter, ägg och kött substitut i nästan varje butik. Oavsett hur många ingredienser ett recept kräver, är chansen att det kan förberedas utan att använda några animaliska produkter.

En viktig del av en vegetarisk kost är förmågan att införliva ett brett utbud av livsmedel i din dagliga måltidsplan. Även när du inte vet vad du ska äta, bör du alltid ha någon mängd av något slag. Om du försöker undvika animaliska produkter, måste du se till att du har mat som innehåller dessa produkter.

Människor har olika motiv för att följa en vegetarisk kost. Vissa människor vill helt enkelt skära ner på sitt kaloriintag eller de helt enkelt vill gå ner i vikt. Oavsett din motivation, bör du se till att du inte beröva dig själv den mat som du älskar, eller källorna till dessa livsmedel.

En vegetarisk kost kan hjälpa dig att undvika farorna med överbearbetning. Många kött  återges eller på annat sätt bearbetas utan erkännande. Detta betyder inte att dessa livsmedel är ohälsosamma, men du bör se till att du undviker dessa livsmedel så mycket som möjligt för att hålla dig frisk.

Tappa vikt med vegetarisk kost

En annan viktig fördel med en vegetarisk kost är att det ökar din ämnesomsättning. Genom att äta mindre kött, kommer du förmodligen gå ner i vikt. Din ämnesomsättning kommer att påskynda, öka din energinivå och hjälpa dig att bränna fett, liksom kolhydrater, som du kommer att bränna medan du är i vila.

Så det finns mycket att lära om den vegetariska kosten. Många studier visar att vegetarianer tenderar att leva längre än sina köttätande motsvarigheter. De är också mindre benägna att vara feta, och sannolikt att utveckla sjukdomar som är gemensamma för den icke-vegetariska befolkningen.

För mer information om kost och hälsa besök denna sida.