Arkiv

Vad är rotfyllningar

Rotfyllningar är en frekvent beställd tandläkarprocedur som används för att förhindra karies och tandköttssjukdom. De används av tandläkare för att hjälpa till att återställa saknade tänder och förhindra allvarlig tandköttssjukdom. Det finns många fördelar att välja mellan när du bestämmer dig för att beställa en rotfyllning.

Rekommenderad läsning om rotfyllning finns på denna webbplats.

Eftersom en rotkanal bara kan göras om tandmassan inte har dött, är det en förebyggande behandling för dålig andedräkt, halitos (dålig andedräkt), karies, håligheter och tandköttssjukdom. Sedan 2021 har det också skett många framsteg inom tandvård och biomedicin för rotkanalbehandling. Tandläkare måste alla undervisas om de senaste begreppen för att de ska kunna utföra en rotkanalprocedur framgångsrikt.

De nya teknikerna inkluderar röntgen och CT-skanningar som båda kan vara till stor hjälp för en tandläkare. Röntgen kommer att visa vad som händer inuti tanden, medan CT-skanningen kommer att visa eventuella onormala fickor eller massor som har utvecklats till följd av karies eller tandköttssjukdom. För att en tandläkare ska kunna utföra en framgångsrik rotkanal måste de ha fullständig information om tandens tillstånd som behandlas. En bra tandläkare kommer att titta noga på tandens struktur, massan och kronan för att avgöra om behandlingen är nödvändig och hur man bäst gör det.